27-03-12

558

558

 

Raar is dat.

 

Nu was ik het wel gewoon dat de organisatoren van de 20 km door Brussel al eens sleutelden aan de formule van 's werelds mooiste loopwedstrijd, maar nu maken ze het wel écht te bont, want ze gooien ongeveer alles overboord.

 

Opgelet, beste adept van de 20 km door Brussel, hier volgt een overzicht:

 

 

*****

 

 

De chip.

 

Exit voetchip.

 

Dit jaar verloopt de tijdregistratie via een chip die verwerkt zit in het borstnummer. 

 

Deze oldtimer heeft de 20 km door Brussel nog gelopen met een soort van creditcard in een plastic hoesje dat vastgekleefd zat op het borstnummer.  Aan de finish moest je dat ding er uit frunniken, vervolgens overhandigen aan iemand met een barcodelezer, en die piepte je dan de uitslag in.   Meestal was je zo kapot dat je amper die kaart uit dat hoesje kreeg geprutst.

 

Dat inpiepen verliep ook nog eens redelijk moeizaam, waardoor er aan de aankomstbalies files ontstonden die vergelijkbaar zijn met die op de Ring rond Brussel, nadat 6 vrachtwagens er hun lading hadden verloren en 24 auto's een kop-staartbotsing hebben gekregen.

 

 

Dan maakte de gehuurde chip haar intrede. Deze werd bevestigd aan de schoen.  Na de wedstrijd moest je die inleveren en dan kreeg je je 50 frank waarborg terug, ter plaatse.  De organisatie moest een slordige 20.000 briefjes van 50 frank hebben klaarliggen, ook geen sinecure.

 

 

Briefjes van 50 frank, waar is de tijd????

 

 

Vervolgens kwam de wegwerpchip.  De laatste drie edities, als ik me niet vergis.

 

 

En vanaf dit jaar is de chip geïntegreerd in het borstnummer.  

 

De chip verliezen zit er vanaf dit jaar niet meer in, of je moest je borstnummer kwijtspelen.  Jammer dat mijn vriend Tom dit niet meer mag meemaken; als er iemand is die in staat moet zijn om zijn borstnummer te verliezen enkele uren voor de start, dan is hij het wel...

 

 

Door de chip weegt het borstnummer nu ongeveer evenveel als een lichte grasmaaier.

 

Dat wordt tepelschuren.  Omdat het shirt constant naar beneden wordt getrokken door het zware borstnummer, staat de stof van het loopshirt gespannen op de zwoegende torso.  Mits wat pech worden je tepels  dan opengeschuurd, tot bloedens toe. 

 

Dat kan je vermijden door ofwel een sportbeha te dragen, maar ik heb daarvoor te weinig tietvorming,  of door met pleisters je tepels af te kleven, of door een goed loopshirt te dragen.

 

De eerste keer dat ik aan de start stond van de 20 door Brussel suggereerde een collega-loper me in de kleedkamer dat het raadzaam was mijn tepels af te kleven.  Helaas had ik enkel van die witte brede voetballerstape bij, van het merk Strappal. 

 

U weet wel, die tape kleeft perfect. 

 

Vooral in mijn borsthaar. 

 

Ja, ik weet het, ik heb nauwelijks haar op de schedel, maar borsthaar als een gorilla.

 

Na de wedstrijd had ik de moed niet kunnen vinden om die tepelklevers uit mijn borsthaar te rukken. 

 

 

Gelukkig was er 's avonds iemand wél overdreven enthousiast om dat klusje te klaren.

 

 

Mijn vrouw, of wat dacht u.

 

 

Enfin, mijn vrouw pulkte een stukje van de klever weg, keek me vervolgens met een sardonische glimlach recht in de ogen, en rukte vervolgens  met één soepele polsbeweging een tiental cm² borsthaar weg (met het geluid van een velcro-sluiting die geopend wordt).

 

 

Ik gilde als een speenvarken dat gekeeld wordt.

 

 

En toen moest klever nummer 2 nog worden weggescheurd.

 

 

Maar omdat ik nu wist wat een hel dit was, jammerde ik in anticipatie de sterren van de hemel:

 

 

Waarom heeft een man tepels? 

 

 

Zogen wij nageslacht? 

 

 

Laat maar hangen, die klever, die zal er uiteindelijk wel afrotten...

 

 

 

Maar mijn vrouw bleek onvermurwbaar en epileerde een tweede strook borsthaar.

 

 

 

***** 

 

 

 

Positie startboxen.

 

Dit jaar staan de startboxen aan de andere kant (de kant Schuman) van de triomfboog. Ik neem aan dat de drie blokken van 10.000 lopers niet ordentelijk te stallen waren; de derde box stond aan het ronde punt op straat aan te schuiven.

Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt; enkele jaren geleden stonden we met ongeveer de helft van het deelnemersveld ook al eens aan die kant.  Het is er een stuk breder, en je kan er ook nog eens snel wegvluchten voor een laatste plasbeurt. 

 

En, niet onbelangrijk, hierdoor wordt meteen ook de flessenhals aan de triomfboog vermeden.

 

En vermits er 6 boxen zijn, die telkens met een klein tijdsverschil worden gelanceerd, zal het gedrum aan de traditionele vertragende obstakels tijdens de eerste kilometers minder tijdrovend zijn.

 

 

lot belgië B.jpg

 

 

 

*****

 

 

Startuur.

 

 

We starten om 10 uur 's ochtends.

 

Dat zal een stuk koeler zijn, zeker wanneer het weer zo'n subtropische voorjaarsdag is.

 

Het feit dat het Rode Kruis vorig jaar, een warme versie maar toch verre van heet, ongeveer 600 lopers heeft moeten verzorgen en er een dodelijk slachtoffer te betreuren viel, zal daar niet vreemd aan zijn.

 

Het verschil met vroeger (ik meen te weten dat er in de loop der 32 jaren al een handvol dodelijke slachtoffers te betreuren viel) is dat nu alles zichtbaarder is geworden, via foto en film.  Iedereen krijgt een gezicht, en de opinies vinden hun weg via forums en sociale media.  De druk op een organisatie wordt hierdoor opgevoerd.

 

 

10 uur starten. 

 

 

Dat betekent dat we rond 7 uur 's ochtends de bus opstappen in Hoogstraten en dat ik bijgevolg rond 6 uur 's ochtends pasta zit te kauwen.

 

Twee jaar geleden zat ik zo op zondagochtend om 5u30  's ochtends pasta te eten omdat ik zonodig die voormiddag de Descente de la Lesse in Dinant wou meelopen, wanneer ik plots gerommel aan de voordeur hoor:

 

 

Inbrekers, dacht ik......

 

 

Neen.

 

 

Het was Kind 1.

 

 

Hij kwam thuis van een nachtje stappen.

 

 

Het vroege startuur zorgt er ook voor dat we op tijd in de kroeg, heum, thuis zullen zijn.  Even kijken: start om 10 uur, rond 20 na 11 finish (whoehahaha), dan kunnen we toch rond 15u in de kroeg zijn.

 

 

Daar volgt de zwaarste opdracht van de dag.

 

 

Leffe heffen.

 

 

En dan naar huis. 

 

 

Ik vermoed dat ik weer rond 21 uur thuis zal zijn.

 

 

Gek is dat. 

 

 

De wedstrijd start 5 uur vroeger en ik zal nog even laat thuis zijn.

 

 

 

*****

 

 

 

Aantal deelnemers.

 

 

En dan tenslotte, aantal deelnemers.

 

35.000.

 

Ooit waren het er 30.000.

 

20.000.

 

 

Vroeger was het niet eens uitverkocht. 

 

 

Dan kon je op zondagmiddag nog een borstnummer kopen en meelopen.

 

 

Nu 35.000.

 

 

 

Waar gaat dat eindigen?

 

 

Ja, ik weet het, op de Tervurenlaan...

 

 

Beginnen doen we alleszins met het Slavenkoor, de Bolero, de Brabançonne en een kanonschot.

 

 

Enfin, als ze dat ook niet overboord hebben gekieperd.

 

 

Ik zie u allen, wanneer de achillespezen het toelaten, op 27 mei 2012.

 

 

Ik draag borstnummer 558.

 

 

13:11 Gepost door Mark in 20 Km door Brussel, Lopen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Tot de 27e. Een schone numero. Ik ben benieuwd met welke cijfercombinatie mijn zeer vereerde sponsor komt aandraven. Mij heeft men ooit (toen ik - echt waar - nog redelijk snel kon lopen) het noodnummer 911 toegestuurd. Ik dacht dat ik iets kreeg. :)

Gepost door: navidad | 27-03-12

Reageren op dit commentaar

Zalig hé, die spanning zo voor die allermooiste wedstrijd .. ik moet dringend eens denken over de samenstelling van mijn looptas .. eerst nog een degelijke tas vinden waar alles in past. Hoeveel nachten nog slapen ? Ik weet 1 ding : een vroege start betekent voor mij een halve dag minder tijd om zenuwachtig te worden, yes !! Veel succes in je voorzichtige opbouw naar je allerbelangrijkste loop !

Gepost door: Els Van der Kaa | 27-03-12

Reageren op dit commentaar

@ Els,
ik hoop dat je met de "allermooiste" toch wel de LANDLOPERSJOGGING bedoeld
Als je Brussel de mooiste noemt kan ik er mee leven ,maar er is maar 1 allermooiste.Hebben ze in Brussel een Bootjes ven ?

Gepost door: Benny | 05-04-12

Reageren op dit commentaar

Brussel gaat naar een van de grootste lopende competities in de wereld getuige. De lengte van de race is twintig kilometer. Duizenden mensen uit verschillende delen van de wereld zullen naar verwachting deelnemen. Bedankt voor het delen van dit nieuws.

Gepost door: neodymium magnet | 13-03-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.