13-07-11

Steamfull crash

 

Steamfull crash

 

 

 

9 juli 2011

 

Wedstrijddag.

 

Kriebels in de buik, want opnieuw staan we straks aan de start van een loopwedstijd.   En wat voor een!  Een klassieker van formaat.

 

 De loopwedstrijd in het kader van Neervenkermis te Loenhout.  

 

Dat is Vlaamsche Folklore pur sang. 

 

Om het alcoholmisbruik toch een sportief kader te geven, wordt er eer betoond aan het triumviraat van oeroude Vlaamsche sporten.  Een wielerwedstrijd, voetbal (penaltywedstrijd 'Pinanti is pinanti') en de enige sport die er écht toe doet: het lopen.

Tegenover al dat sportieve geweld staan natuurlijk de andere sportieve bezigheden van de Vlaam, zijnde Bal populaire voor de jeugd met discobar (zuipen), een kaartprijskamp voor de oude agrariërs, met de pet schuin op het door een gevaarlijk hoge bloeddruk roodaangelopen hoofd (zuipen). 

Ook het culinaire wordt niet verwaarloosd, er is een keur aan vettige hamburgers, hotdogs und jawohl braadworsten. 

Die hamburgers zijn er om het bier te absorberen, zodat er toch wat fond kan gegeven worden aan het braaksel. 

 

Maar dat geheel terzijde.

 

 

*****

 

 

Ik kom hier graag.

 

Ook wel omdat het me terug slingert naar taferelen uit mijn jeugd. 

 

Hoe ik als jongeling mijn eerste kermissen meemaakte, waar discobar Steamfull Crash de soundtrack van mijn jeugd speelde. 

 

Herman Brood en Saturday Night

 

En ik mijn eerste schuchtere stappen zette in het verkennen van dat andere, erg mysterieuze geslacht.    

 

Geknoei, neem het van mij aan. 

 

De meisjes eind jaren zeventig van vorige eeuw waren van een oerdegelijke soort, burchten van deugdelijkheid, bewakers van de maagdelijkheid, gepokt en gemazeld door de Chiro en doordrongen van een katholiek schuldbesef. 

 

 

En dat alles was nog te behappen. 

 

Erger was het feit dat ze meestal ook verpakt zaten in een beha en ik had geen flauw benul hoe die dingen open moesten.

 

En dat gedoe met die La Bamba !?!?  De kuskesdans!  Hoe je daar in een kring tegen de zweterige oksels van je buurman stond aan te schurken, terwijl die blonde godin alweer aan je neus voorbij ging om iemand anders te gaan kussen. 

 

En daarna kwamen de slows!  Nights in white satin, om er meteen maar de grootste draak uit te halen.  Wat een gedoe allemaal!  Wat een gepruts, ook...

 

Rare paringsrituelen kent de mens, toch?

 

Geknoei, ik herhaal het.

 

Ach, de bals van weleer. 

 

Tijd, wo bist du bleben? 

 

 

*****

 

 

Maar de belangrijkste reden dat ik aan de start wil staan van de loopwedstrijd te Loenhout, is de kleedkamer!

 

Indien we het spectrum der kleedkamers beschouwen, dan vind je aan de ene kant de douches van het Koning Boudewijnstadion te Brussel, waar uw dienaar na de Brussels City Run het voorrecht heeft  mogen smaken te douchen waar alle (andere) grootheden van deze planeet hun rug hebben ingeschuimd.

 

Aan de andere kant van het universum vinden we de kleedkamer van Neervenkermis, waar de infrastructuur iets minder ingewikkeld was: een emmer koud water in een stal met levend vee.  De intieme momenten die ik daar heb mogen beleven met Bella, de koe met de lange wulpse tong, een bescheten achterste en maar liefst 4 tepels, behoren tot mijn dierbaarste herinneringen en spoken doorheen mijn warmste dromen.

 

Maar alles wat goed is, is gedoemd te verdwijnen. 

 

Dit jaar bleek de kleedruimte zowaar een tent te zijn! 

 

Ongehoorde luxe! 

 

Een stuk charme gaat alweer verloren.

 

 

 

*****

 

 

Wat staat er op het programma?  9 km over asfalt, beton en over grind- en zandwegen.  Verdeeld over drie ronden.

 

Een meer dan forse delegatie van AVN: de razendsnelle Jan en Guy H. (lopen is daar een familiekwaal), Frank T. (de man die me in Seraing heeft geklopt), Leo, Benny, Hild, Lut, Chris, Els, Danielle et j' en passe.  Dan Dré B. en Tim V. van het Wezels Omslagpunt, heren van het Fast Action Team, van Team 185, van GAV,...

 

Goed gestoffeerd dus, deze ouwe diesel zal serieus uit de pijp moeten komen om top 20 te lopen.

 

Opwarmen in het gezelschap van Tim V., de onklopbare en Dré B., de overtreffende trap van onklopbaar. 

 

Een flauw lichtpuntje is dat beide heren klagen over kwaaltjes allerhande, moedwillige enkels en pijnlijke hielen. 

 

Als dit geen bewijs is dat God bestaat, wat dan wel?

 

En anderzijds moeten we ook vaststellen dat zij die proberen sneller te zijn dan ondergetekende, hij die  in erg discutabele kringen bekend staat als loopwonder Mark, meestal een ticketje hebben op de snelweg naar een blessure! 

 

Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb!

 

 

*****

 

 

Enfin, sta me toe te zeggen dat de start een beetje chaotisch was. 

 

 Ik sta met de rug naar de looprichting nog wat te lullen met iemand, wanneer plots iedereen rond mij wegschiet. 

 

Oeps, start gemist!

 

De kop van de wedstrijd schiet met een rotgang weg. 

 

Vlak daarachter zie ik Dré lopen, en pakweg een 20-tal meters voor mij: Tim V.  In de wetenschap dat Tim me vorige week anderhalve minuut aan de broek smeerde op de 10 km door Rijkevorsel, is het van de bok zijn kloten indien ik zou proberen Tim te volgen.

 

Wat doe ik? 

 

Ik spurt het gat dicht op Tim V.  Windop.  Voilà, hebben we de eerste stommiteit toch al gehad.

 

Ik nestel me in zijn zog.  Ik merk dat Dré in de buurt van Jan H. hangt, samen met Paul Van Riel.  Die heren lopen in een andere kwaliteitscategorie, eentje die ik nooit zal bereiken.  Toch zitten we niet verschrikkelijk ver achter. 

 

Ik spoor Tim aan tot hogere snelheid:

 

 "Komaan Tim, loop dat gat dicht op Dré."

 

Dat was bedoeld als grap, maar helaas versnelt Tim prompt.  Ik moet alles geven om bij hem te blijven.  En een tweetal heren die bij ons waren, moeten meteen de rol lossen.

 

Om het razende tempo van Tim wat te milderen, zet ik me op kop.  Niet dat het nu traag joggen is, dat nu ook weer niet.  We komen bij een voorligger en ik pik ons treintje aan. 

 

Drankpost.  Ik gris een bekertje mee.  Beetje drinken, de rest verkoeling.

 

Met al dat geweld zijn we exact nul meters dichter bij Dré gekomen.  Tofjes!  We beseffen dat het niet zal lukken. 

 

De wind beukt ook hard op ons in. 

 

Wanneer we terug het asfalt opdraaien, merk ik dat Tim een gaatje moet laten.  Dit is niet normaal.  Ik denk dat zijn enkel hem parten speelt.  Ik besluit om naar de kop te gaan, zodat het gaatje meteen een metertje groter wordt.  En ik investeer heel wat energie in een lange, verschroeiende kopbeurt.  Tim kraakt en het gat wordt een stuk groter.

 

Ja, ik weet het.  Het is niet bepaald grootmoedig van mij.  Achterbaks, slecht, onsportief, wreed, roept u maar!  Een collega in pijn, geblesseerd, afmaken op zo'n lafhartige manier.

 

 

HEERLIJK!

 

 

Denkt u dat ze op mij wachten, telkens ik stuk zit? 

 

Denkt u dat iemand ooit al gezegd heeft:

 

 

"Mark, het gaat precies niet meer zo goed, zullen we je wat uit de wind zetten?"

 

Neen!  Vergeet het! 

 

 

Tijdens de wedstrijd zit het mes tussen de tanden.  Na de wedstrijd hoogstens een tandenstoker.

 

 

 

*****

 

 

Tim gelost.

 

Doortocht aan de finish na een stomende eerste ronde na 10 minuten en 56 seconden.  Dit ga ik zwaar bekopen in de rest van de race, zoveel is zeker.

 

We draaien met twee de zware betonstrook windop in.  Ik sterf een duizend doden in het zog van deze, mij onbekende loper.  Maar ik wil toch niet de ondankbare hond uithangen, en halfweg pak ik de kop over om mijn deel van het werk te doen.  Het zal mijn laatste kopbeurt zijn, want ik voel me helemaal opbranden.

 

Haaks links het zandpad op, de wind komt nu van rechts.  Ik kruip links van mijn kompaan en kan zo nog een eind mee, maar moet hem dan laten gaan.

 

Ik blik achterom.  Tim is inmiddels ook voorbij gelopen door andere lopers.  Ik beslis om het tempo wat comfortabeler te maken en dan maar af te wachten wat er staat te gebeuren.

 

Drankpost.  Twee bekertjes.  Eén voor de dorst en één voor over het hoofd. 

 

Even later word ik alweer geremonteerd.  Ik pik aan.  Eventjes.  Dan er alweer uit.

 

 

*****

 

 

Einde Ronde 2.  Ik loop al een tijdje alleen.  De chrono rond de 22 minuten en 40 seconden. 

 

Ronde 3.  Betonbaan met de orkaan recht op de snuit.  Ik word bijgehaald door de eerste vrouw.  Een opstoot van misplaatste mannelijke trots zorgt ervoor dat ik haar een groot stuk van die strook windop uit de wind zet.  Edel gebaar dat ik iets verderop bekoop.  Ze laat me ter plaatse.

 

De instorting wordt redelijk groot.  Een Steamfull Crash, zeg maar.  Ik besef dat ik de eerste ronde teveel energie heb gestoken in het afschudden van Tim V.  Maar ik had geen keuze; moest ik maar enkele meters voorgift genomen hebben, dan bestond het risico dat Tim me terug op de nek zou vallen.

 

Drankpost laatste doortocht.  Omkijkend zie ik voorlopig niemand meer.  Tim in de verte, nu in het gezelschap van Marc K., mijn loopschoenenoppergod.  Top Running Wuustwezel, de tempel voor de loper!  Tot zover deze commerciële mededeling.

 

Een doffe pijn begint voelbaar te worden in mijn rechterkuit.  Ik moet het tempo iets laten zakken, puur om de gemoedsrust te bewaren.  Liever niets kapot lopen.

 

De laatste rechte lijn. 

 

261612_2189786994350_1537368275_32433577_2561143_n.jpg

 

Marc K. is nog behoorlijk dicht gekomen. 

 

Finish!  Op de 16de plaats na 34 min en 54 seconden.   1 minuut en 48 seconden sneller dan verleden jaar.  34 seconden trager vergeleken met mijn wonderjaar 2009.

 

 

*****

 

 

Borstnummer inleveren in ruil voor een ice-tea.  Collega's polsen.  Tijden vergelijken.  En om het lichaam terug wat in de plooi te krijgen, loop ik nog een rondje van 3 km op mijn  dooie gemak, keuvelend met Jan H., looplegende.

 

 

Kleedkamer.

 

Er staat loeiharde muziek te spelen in de kleedkamertent.  Steely Dan, recenter werk, meen ik te weten. 

 

Emmertje water gaan tanken.  Met weemoed denk ik terug aan vroegere tijden.  Aan kleedkamers vol levend vee. 

 

Aan Bella. 

 

Bella met haar lange, druipende tong. 

 

 

Gelukkig bleek de vernieuwde kleedkamer naar aloude traditie nog steeds gemengd, zodat we doorheen het gaas van onze wimpers nog konden staren naar andere Bella's, maar dan met een pak minder tepels, we moeten daar eerlijk in zijn...

 

Nog wat bijpraten met de collega's, de cérémonie protocollaire waarin AVN ruim bedeeld werd in het prijzengeld, en dan is het tijd om de avond af te ronden.

 

 

*****

 

 

 

Ik slenter naar mijn wagen.

 

Kijk nog even om mij heen.

 

De Kempen.

 

Far West.

 

Mijn geboortegrond.

 

 

En de auto neuriet terwijl ik door Loenhout rij. 

 

Via het Oud Dorp. 

 

Café Far West.

 

En alsof de duivel er mee gemoeid is, zingt Daan:

 

 

Exes I've got no acces to my exes

I'm sure by now they've moved to Texas

or took a one way trip to Naxos

Exes I've lost the battle of the sexes

Like making love inside of taxis

They liked the sting but not the cactus

 

I know that exes reflect my youth

I know that exes are my male proof

I know they're guilty of being the past

But you've killed the cupid

You're over them

 

Exes I've got no problem with my exes

They loved me driving in my Lexus

A road's as good as all its exits

Exes so out of date like sending faxes

I was the tree they were the axes

They liked the pray but not the mantis

 

17:17 Gepost door Mark in 20 Km door Brussel, Lopen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

proficiat Mark, ik dacht een klein minuutje beter dan vorig jaar , maar het zijn bijna 2 minuten , ge zijt goe bezig, tot de volgende marathonman dré

Gepost door: dré billet | 13-07-11

Reageren op dit commentaar

"
Denkt u dat ze op mij wachten, telkens ik stuk zit?
Denkt u dat iemand ooit al gezegd heeft:
"Mark, het gaat precies niet meer zo goed, zullen we je wat uit de wind zetten?"
Neen! Vergeet het!
"

Ja, zo mogen wij dat allemaal al eens ervaren. Dat echt sporters-altruïsme, nietwaar! :))

Gepost door: navidad | 13-07-11

Reageren op dit commentaar

Proficiat met je prestatie!
Ik heb niets gelezen over de "wilde plannen" die er gesmeed zijn op de after-run? Zullen we daar dan nog maar even over zwijgen, dan?

Gepost door: Hild Hillen | 14-07-11

Reageren op dit commentaar

Goed gelopen! En als je goed kijkt zie je op de foto de stoom uit je oren komen.

Gepost door: Geertje | 16-07-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.