24-05-09

Tricheur

Homo Ludens

De spelende mens.

Niet iedereen neemt de uitdagende handschoen van de 20 Km door Brussel even bloedserieus op. 

Terwijl een groot gedeelte der deelnemers middels gesofisticeerd materiaal hun verzuringsgraad/overslagpols probeert in balans te brengen met een efficiënt calorieverbruik/dehydratatie-niveau, zijn er lapzwanzen die de 20 Km persé willen uitlopen in een roze tutu.  Tja, moet kunnen.

In de beginjaren negentig van de 20 Km was er elk jaar een gek die, gekleed als ober, de 20 Km liep. 

Met dienplateau!  Met daarop glazen! Gevuld! Hij liep de wedstrijd dan ook nog eens uit rond 1u50.  Chapeau, plateau!

20 Km door Brussel 2004,  2 deelnemers lopen mee, verkleed als neanderthalers (oermensen), met pruiken en baarden(!?!), leeuwenvellen als kledij, met plastic knotsen.  Ze torsen ook nog een stok met daaraan een prooidier gebonden (weliswaar pluche), zodat ze ook nog eens relatief synchroon moesten lopen. 

Ik vraag u, wat bezielt zo'n mensen?   Retorische vraag, laat ons wel wezen.

Je ziet dat ook bij de grote stadsmarathons, waar mensen zich in de meest rare kleding hijsen om toch maar in beeld te komen.  Ooit zag ik twee heren met een ladder de marathon lopen.  Met een ladder!

Er komen langzaam regels voor dit gedoe.  Je moet minimum een bepaald decorum respecteren in de wedstrijden; halfnaakt of té suggestieve zaken moeten achterwege blijven.  Materialen die gevaarlijk kunnen zijn voor omstaanders of andere deelnemers, mogen niet meer meegezeuld worden.  Terecht.

Mij niet gezien.  Ik vind het al lastig genoeg om mijn lijf naar de aankomst te slepen.  Maar  ja, het is dan ook een kathedraal van een lichaam (schampere opmerking uit de coulissen: Maar wel aan restauratie toe).  Mag ik de coulissen vragen om hun opmerkingen achterwege te laten!

En dat slepen mag u letterlijk nemen. 

Ik moet toegeven dat de ziekte van grapdwang onder het lopersgild niet écht aanwezig is bij de 20 Km door Brussel.  Je ziet wel eens wat in de startboxen gebeuren.  Vorig jaar liep er een groep kerels rond in huidkleurige tights, waarbij je vanop een afstand de indruk kreeg dat ze in hun blootje liepen.  Leuk.

 

 

******

 

 

Tricheur

20 Km door Brussel.  We zijn rond kilometer 7.  Ik ben al één keer gestorven.  Interludium: je sterft 3 keer tijdens de 20 Km: de Tunnels, de klim naar Terkameren, de Tervuren, de drie T's dus.

Ik passeer een loper die al zes keer gestorven is en hijgt en blaast dat horen en zien vergaat.  Zijn kop is bordeaux-paars.  Hij is ongeveer mijn lengte, maar ik denk dat ik er 2 keer inkan qua volume. 

Een tooggezwel, niet normaal.  Dit bereik je ook maar enkel door jaren stug volgehouden training in de Duvel-Moortgat liga.  Zijn borstnummer is al een even groot raadsel.  Hij is minstens een box of 3 achter mij gestart en ik haal die nu pas in?

Ok, ik ben Kenenisa Bekele niet, maar we gaan mekaar toch geen slechte chauffeur noemen, dit kan niet.

Vermoedelijk was het Dhr Tricheur.

In de uitslag dat jaar stonden heel wat borstnummers, gekoppeld met de naam Tricheur (bedrieger).  We nemen aan dat met de invoering van de chipmatten een hoop lopers, die wat creatiever met het parcours omgingen, tegen de lamp zijn gelopen.

Je kon vroeger doodeenvoudig op elk punt van het parcours inspringen (trui uit, rennen maar). 

Maar wie hou je dan voor de gek? 

De legende wil, maar het kan ook een broodje-aap verhaal zijn, dat sommigen een deel van de wedstrijd met het openbaar vervoer aflegden. 

Tja.  Je bent pas geslaagd als evenement als er broodje-aap verhalen over verschijnen (of als een of andere imbeciel de beslissing neemt om dagelijks een kroniek te schrijven over.... oh shit).

 

Spreiding familienamen?  Als je op www.familienaam.be de naam Tricheur intikt, krijg je nul treffers.

Tot slot, ik vond nog een prima, duidelijke foto van het achterste deel van het startvak van de 20 Km door Brussel, beter gekend als de snakepit.

U kan uw dienaar vinden op de 368ste rij, de 178ste van rechts aan de rechtkant. 

Inderdaad, met dat witte shirt.

 

 

lopers2

 

21:43 Gepost door Mark in 20 Km door Brussel, Lopen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 20 km door brussel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.