30-04-09

Sire, het stikt hier godver van de Belgen

Sire, het stikt hier godver van de Belgen...

 

 

Scènes uit een startvak. 

 

De zenuwen staan gespannen. 

Je hebt 52 weken afgestreept naar de 20 km door Brussel. 

Je hebt duizenden kilometers aan de juiste hartslag getraind, in regen en stortregen. 

Je hebt je voeten verzwikt, je kinesist wanhopig gemaakt met je eindeloze lijst onwaarschijnlijke blessures en mensen met verkoudheden gemeden. 

 

En nu sta je in het startvak. 

 

Wat gaat er dan door je hoofd?

 

Meestal: waar kan ik hier nog pissen? 

 

Je moet al ruim op voorhand in je startvak staan, want achteraan in je box moet je weer een paar duizend lopers voor je dulden.  Een uur op voorhand in de box. 

 

Plassen dus.

 

Je moet weten dat je voordien al minimum twee keer hebt staan wildplassen in het Jubelpark (25000 starters maal 2, dat daar überhaupt nog vegetatie staat mag een mirakel genoemd worden). 

 

Je moet pissen. 

 

Enkele jaren geleden stond er centraal tussen de startvakken paletten Ice-Tea twee hoog gestapeld. 

 

Ik heb daar tegen geplast.  

 

Ik ben daar fier op. 

 

Mijn vrouw vindt dat een afwijking. 

 

Ik niet.

 

Sire, het is lang wachten in het startvak van de 20 Km door Brussel.  Héél lang wachten.

En dan, Sire, verbroederen wij, de Belgen.  Met mekaar, Vlamingen en Walen.  Er wordt gepolst naar verwachtingen, tijden, aantal gelopen edities, temperatuur, schoeisel, persoonlijke besttijden. 

En terwijl de Bolero voortraast, geeft de omroeper ons nutteloze info over het aantal nationaliteiten aan de start, waarna het organigram van de organisatie en de lijst sponsors ook nog eens de revue moeten passeren. 

 

Dan Sire, komt het moment waarop de omroeper zegt dat de start zal gegeven worden door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip. 

 

En dan Sire, ik geef het toe, het is misschien kleingeestig van mij en wellicht kan je het ook beschouwen als majesteitsschennis, maar als de omroeper zegt dat Prins Filip het startschot zal geven, roep ik altijd keihard:

 

DEKKING! 

 

Het is een succesnummer, helaas enkel hoorbaar voor de beperkte kring lopers rondom mij. 

 

Ik ben daar fier op. 

 

Mijn vrouw vindt dat een afwijking. 

 

Ik niet.

 

 

Dit vond ik op het internet: De 34-jarige Thaise blogger Suwicha Thakhor werd veroordeeld tot tien jaar cel wegens majesteitsschennis. Een zwaar vonnis dat laat zien dat Thailand serieus werk maakt van het inperken van de vrije meningsuiting op internet.

 

Heu, Sire, ....

13:09 Gepost door Mark in 20 Km door Brussel, Lopen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 20 km door brussel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.