28-04-09

Bolero

Bolero

U kent de Bolero van Ravel?  Ik neem aan van wel.  Draait u die wel eens thuis?  Spontaan?  En zeg nu niet dat u de Bolero gebruikt als achtergrond van het liefdesspel, want dan bent u ofwel een leugenaar, ofwel iemand met een stereoketen met afstandsbediening, want de Bolero is een muziekstuk dat van stil naar loeihard evolueert en niks dat de concentratie zo breekt als, enfin we wijken af.  En repetitief, jongens toch.  En ja, Ravel had een psychische aandoening die zijn werk heeft beïnvloed, maar als we elke zot zijn muziek moeten tolereren, dan zijn we nog niet thuis.  Heb ik trouwens al gezegd dat de Bolero repetitief is?

De Bolero dus.  Repetitief, dacht ik zo.

Ik zit één keer per jaar de ganse Bolero uit.  Of liever, ik sta.  In de startbox van de 20 km door Brussel, de moeder der loopwedstrijden, de hoogmis voor het looplegioen.  En ja hoor, de Antwerp 10 miles is ook een loopfestijn, maar heeft bijlange niet die grandeur van Brussel.  Ha, de mythische 20 km van Brussel.

De Bolero dus.  En dan de Brabançonne.  U kent de Brabançonne.  Ik neem aan van wel.  Indien u de Brabançonne gebruikt als achtergrond van het liefdesspel, dan bent u wellicht Pieter De Crem.  En repetitief, jongens toch (de Brabançonne dus, niet De Crem - hoewel). De Brabançonne is ook niet echt een begeesterend volkslied.  Als je de Brab vergelijkt met Teutoonse of Britse volksliederen, dan komen we er toch maar bekaaid van af.  Het lijkt wel een dronken uitstap van Fanfare St-Lucia, amechtig blazend op koper.  Als de Brab ons moet aanzetten tot het binnenvallen van Baarle-Nassau, het openscheuren van taalgrenzen, of het beledigen van bevriende naties, dan zijn we nog niet thuis.  Heb ik trouwens al gezegd dat de Brabançonne repetitief is?

Ik zit één keer per jaar de ganse Brabançonne uit.  Inderdaad, in de startbox van de 20 km door Brussel.  Wachtend op het verlossende kanonschot.  Waarna 25 000 lopers, 50 000 loopschoenen zich in beweging zetten, repetitief, ik weet het.

Nog 5 weken...

19:07 Gepost door Mark in 20 Km door Brussel, Lopen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: 20 km door brussel |  Facebook |

Commentaren

Niettemin was ik aangenaam verrast toen ik in het lied 'Tidal Wave' van Gabriel Rios elementen van de Bolero hoorde opduiken. Nog maar een half jaar en we mogen weer. Overigens heeft men wel enige fantasie nodig om 'tidal wave' als lied over de 20km te interpreteren.

Gepost door: rencapy | 25-12-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.